Podľa Dulebu sa Juščenko ukázal ako slabý politický líder

04.10.2005 Celý región

Prešov 3. októbra (TASR) - Na Ukrajine panuje politická kríza a to aj preto, lebo líder pomarančovej revolúcie a súčasný prezident Viktor Juščenko sa ukázal ...
Prešov 3. októbra (TASR) - Na Ukrajine panuje politická kríza a to aj preto, lebo líder pomarančovej revolúcie a súčasný prezident Viktor Juščenko sa ukázal ako slabý politik a politický líder. Konštatoval to na dnešnom diskusnom stretnutí v Prešove riaditeľ Výskumného centra Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku (SFPA) Alexander Duleba.

Juščenko nedokázal \"manažovať systémový konflikt vo vnútri víťazných síl\" po tom, čo poveril zostavením vlády Júliu Tymošenkovú. Neskôr ho práve ona donútila rozhodnúť sa. Juščenko zvolil jej odvolanie.
Nová ukrajinská vláda je iba na tri mesiace a možno dovládne až do volieb, ktoré majú byť v marci 2006. Funguje pritom za situácie, keď súčasný ukrajinský parlament je ten, v ktorom Juščenkov predchodca Leonid Kučma mal väčšinu. Po odchode Júlie Tymošenkovej z postu premiérky je podľa Dulebu zásadná otázka, či vznikne vláda, ktorá bude schopná pokračovať v tých politických zmenách, ktoré naštartovala pomarančová revolúcia. Juščenko bude od januára 2006 slabým prezidentom, lebo nebude mať tie kompetencie, ktorými momentálne disponuje.
V súčasnosti sú v ukrajinskej politike tri rovnocenné bloky, pričom najviac preferencií má zoskupenie okolo bývalého premiéra a neúspešného kandidáta na prezidenta Viktora Janukovyča. Duleba predpokladá, že preferencie sa už veľmi meniť nebudú a ak, tak len v prospech Tymošenkovej. Najskôr môžu ubudnúť Juščenkovmu bloku Naša Ukrajina, čo by podľa analytika znamenalo, že nebude zostavovať ďalšiu vládu.
Perspektívy slovensko-ukrajinských vzťahov nezávisia len od slovenskej strany, pretože na Ukrajine sa veľa zmenilo. V súčasnosti má vláda SR na stole návrh bilaterálnej pomoci Ukrajine pri napå ňaní cieľov akčného plánu s Európskou úniou. Snaha a záujem zo slovenskej strany je. Duleba neočakáva, že by Ukrajina do roku 2007 splnila podmienky svojho členstva vo Svetovej obchodnej organizácii. \"To znamená, že nebudeme môcť liberalizovať vzájomný obchod, \" konštatoval. Všetko sa zúži opäť len na \"veľký energetický biznis\" a v pozadí bude Ruská federácia.
Diskusné stretnutie pripravila prešovská kancelária SFPA v rámci svojho dlhodobého cyklu diskusných večerov zvaných jour-fixe.
 

Vyberte región

mark